Læserbrev i Nordvestnyt
af Lars Qvist

Folkeskoler og daginstitutioner i Holbæk Kommune skal have langt større selvbestemmelse end i dag. Styringen skal flyttes fra embedsmændene i Holbæk til ledere og bestyrelser i nærmiljøet. De ved bedst, hvordan de lokale udfordringer skal håndteres.

Samtidig skal byrådet arbejde tæt sammen med ildsjælene og skabe ny energi i byer, hvor folkeskolen er nødlidende. Når en sårbar folkeskole lukker, er logikken jo, at så står den næste skole for skud… Til sidst har vi kun ganske få og store skoler, og det er den helt forkerte udvikling i en kommune, hvor der er brug for langt større sammenhæng: Der skal ikke lukkes skoler i vores kommune.

Tværtimod skal skoler og institutioner have flere kræfter. Decentraliseringen skal give skoler og institutioner frihed til at købe ind lokalt. Det skal igen være muligt at ansætte pedeller, rengøringspersonale og at bruge håndværkere fra nærmiljøet. På den måde bliver skoler og institutioner stærkere knyttet til deres by, borgere og virksomheder.

Mere selvbestemmelse øger motivationen hos medarbejderne og ledere – og arbejdsglæden vil langsomt vende tilbage. Processen vil koste penge, og dem henter vi i takt med, at der bliver brug for færre centralt placerede medarbejdere, når ansvar, penge og styring lægges ud.

Lars Qvist, nr. 4 på Lokallisten for hele Holbæk Kommune
Ådalen 22
4520 Svinninge