Læserbrev i Nordvestnyt
Stine Krüger Veng

Vi lever i en voldsomt accelererende præstationskultur, og som gymnasielærer oplever jeg, hvad det betyder for unges livskvalitet, at de konstant skal præstere: Flere og flere unge mennesker kæmper med livet.

Det er svært at være ung i en præstationskultur som vores: Det handler om at være den bedste til alt, hvad man gør, og i kampen om at blive den bedste, rammes flere og flere af stress og psykiske diagnoser som spiseforstyrrelser, angst og depression.

Præstationskulturen spiller mine elever ud mod hinanden, og vi er i fuld gang med at opfostre og uddanne et kollektiv af egoister. Problemet ved dette er, at vi som mennesker har brug for hinanden – forskningen viser jo, at det, der har bragt mennesket langt, er dets evne til at samarbejde. Derfor skal vi hjælpe vores børn og unge med at se værdien i at indgå i fællesskaber – i en præstationskultur som vores, er dette en vigtigere opgave end nogensinde før!

Vi bliver nødt til at arbejde for at skabe miljøer, hvor det hilses velkomment, at man tager en pause fra kravet om hele tiden at skulle præstere. Hvor der er fokus på fællesskab, interesse og mening, for dét skaber trivsel. Hvis ikke vi gør noget nu, er vi i overhængende fare for at tabe en generation på gulvet.

Stine Krüger Veng
Egevej 7
4350 Ugerløse
Kandidat for Lokallisten for hele Holbæk kommune