Læserbrev i Nordvestnyt den 27. september 2017
af Sine Agerholm

Der er indgået en budgetaftale, og det er – set med mine øjne – den bedste i den sammenlagte kommunes historie. Det er den af to helt afgørende grunde:

For det første er den et udtryk for er klart politisk valg – nemlig det, at vi udnytter vores andel af servicerammen fuldt ud. Oversat til almindelig dansk betyder det, at vi prioriterer menneskers trivsel og livskvalitet før mursten og flere penge i kassen. Vi bruger kort sagt alle de penge, vi må, på borgernes hverdag.

For det andet er aftalen blevet til i et frugtbart samarbejde mellem flere af byrådets partier henover midten. Det giver håb for fremtiden – altså også for tiden efter valget i november. For der skal et frugtbart samarbejde til om en fælles vision, hvis vores kommune skal drives fornuftigt ind i fremtiden.

Lige nu er partierne ved at falde over hinanden i opløbet for at komme først med at fremhæve de positive elementer i budgetaftalen. Sådan skal det være.

Og i Lokallisten glæder vi os også særligt over, at vi fik, hvad vi gik efter – bl.a. 20 mio. til flere voksne i vuggestuer og børnehaver, og 10 mio. til udvikling i kommunens mange lokalsamfund.

Men når det er sagt, så skal vi også løfte blikket og se realistisk på fremtiden.

Vi fik kun halvdelen af den skattestigning, vi har behov for. Det betyder, at vi har nedjusteret anlægsbudgettet, ligesom kassebeholdningen ikke bliver robust nok til at modstå budgetafvigelser og andre udsving i økonomien.

Samtidig ved vi allerede nu, at der kommer udfordringer på de områder, hvor antallet af borgere med behov for støtte vokser, eller hvor priserne for de tilbud, vi bruger, stiger.

Så vi skal naturligvis give os selv og hinanden lov til at glæde os over forliget i dag, men allerede i morgen må vi trække i arbejdstøjet igen. For vi skal have det lange lys på, hvis vi skal imødegå de kendte udfordringer rettidigt, så vi ikke ender i det samme økonomiske morads igen og igen.